20 Maart, de dag van geluk. Geld dit ook voor alle dieren? Over compassie en veganisme.

over geluk en compassie

Vandaag is het 20 maart. Ik was bezig een nieuw artikel te schrijven, toen ik even tussendoor mijn email opende. Daar was een email van Peta, over dat het vandaag 20 maart de internationale dag van geluk is.

Het ging over de Franse bioloog, auteur en Boeddhistische monnik Matthieu Ricard.

Hij is onder andere de vertaler van de Dalai Lama en is door wetenschappers benoemd als “de gelukkigste man op aarde”. Matthieu heeft samengewerkt met Peta Frankrijk. Ze hebben een video gemaakt waarin hij uitlegt dat volgens hem veganistisch worden de sleutel is tot blijvend geluk. Echt gelukkig zijn is zoals hij verteld niet verbonden zijn aan leed van anderen en compassie voelen met alle levende wezens, mens en dier.

dag van het geluk veganisme compassie
©Peta.

Hij vertelt enorm bezorgd te zijn over het lot van de 8 miljoen andere soorten waar we onze aarde mee delen.

“Ook zij willen hun levens leiden tot het eind en willen niet lijden”. “Net zoals wijzelf”. Hij vertelt bv over het leed van koeien op zuivelboerderijen. Deze koeien zien nooit het daglicht en worden vaak geslacht volledig bij bewustzijn. En voelen dus op dat moment pijn. Ook verteld hij over de vernietigende impact die de vleesindustrie heeft op het milieu onder andere ook de grote uitstoot van broeikasgassen. Over de idiote hoeveelheid graan dat er nodig is om slachtvee te voederen dat in plaats daarvan naar hongerige mensen zou kunnen gaan.

dag van het geluk ook voor de dieren over veganisme
Bron: nudge.nl

Ook praat hij over het recente rapport van de World Health Organisation waarin heel duidelijk staat beschreven dat het eten van vlees zeer schadelijk is voor de mens.

Op de volgende link kom je op de site van Peta waar je een kort filmpje kunt bekijken. De film is gemaakt door Peta met het commentaar van Matthieu Ricard. Ik WAARSCHUW wel even dat er schokkende beelden te zien zijn van oa koeien die geslacht worden. Dus als je daar niet tegen kunt dan kun je beter niet kijken. Je kunt op deze pagina van Peta naar beneden scrollen, daar kun je momenteel een gratis veganistisch starterspakket aanvragen. Klik op de volgende link: http://www.peta.nl/blog/het-geheim-van-gelukkigste-man-op-aarde/

compassie

Dit artikel trok uiteraard meteen mijn aandacht. Ik ben het hier namelijk volledig mee eens.

Het blijft moeilijk te begrijpen hoe het komt dat er veel mensen zijn die heel veel van dieren houden, maar dan toch ‘s avonds tijdens de maaltijd vlees eten. Persoonlijk ken ik veel mensen die echt veel van dieren houden, ze zelf ook hebben maar inderdaad toch vlees en zuivel blijven consumeren.

over compassie en veganisme

Zelf ben ik al meer dan 30 jaar vegetarisch en probeer zo veganistisch als mogelijk te leven. Ik probeer zo veel als ik kan producten te gebruiken die niet op dieren zijn getest, draag geen leer of andere dierlijke producten. Maar ook ik ben zeker niet perfect. Ook ik neem nog steeds enkele producten tot me waar leed aan verbonden is. Zo lust ik bv geen koffie zonder een klein beetje poedermelk.

compassie

Ook kaas blijft voor mezelf een groot probleem, ben het na een aantal jaren van mijn menu geschrapt te hebben weer gaan eten. De veganistische vervangers die je daarvoor hebt vind ik niet lekker. En beleg op brood daar is niet echt super veel variatie in op vegetarisch en veganistisch gebied. Dat vind ik tenminste. Maar toch ben ik er weer mee gestopt te eten.

dag van het geluk compassie

Omdat de zuivelindustrie net zo erg is als de vleesindustrie.

Kalfjes worden bij hun moeders weggehaald en vermoord (of de meisjes wacht eenzelfde lot als hun moeder als melkkoe) omdat de mens simpelweg hun melk steelt. Wij mensen zijn de enige zoogdieren die na hun baby tijd melk blijven drinken. Er is geen andere diersoort die dat ook doet. Zelf drink ik geen melk en mijn boter heb ik vervangen door Alpro boter. Net zo lekker en zelfs gezonder (plantaardig). Melk is ook te vervangen door verschillende soja melk varianten. Kaas voor in recepten of voor bv als ik zelf pizza’s maak is geen probleem. Ik vervang de kaas door edelgistvlokken. En zonder kapsones te hebben smaken mijn pizza’s heerlijk. Dit kan iedereen die ze weleens heeft gegeten beamen. 😉

compassie

Eieren:

Eieren heb ik sinds een week weer van mijn eigen kippen. Ik heb nog maar twee kipjes die al een flinke poos geen eieren meer legden. Maar tot mijn verrassing leggen de dames weer. Binnenkort wil ik weer wat kipjes uit de bio-industrie halen, dan kan ik naast eigen gebruik ook wat eitjes hier en daar uitdelen.  Natuurlijk mogen de dames die niet meer leggen gewoon gezellig hun oude dag hier slijten. Maar goed, dat spreekt voor zich.

de dag van het geluk ook voor de dieren?

Vegetarisch en veganistisch leven is vandaag de dag gelukkig al wat meer geaccepteerd dan 30 jaar geleden.

Toen werd je volkomen voor gek verklaard. Gelukkig gaan steeds meer mensen inzien dat het de juiste weg is. Al zullen er altijd mensen blijven die je erop veroordelen. Maar net zoals veel onwetende mensen de vegetariërs en veganisten veroordelen, gebeurt dit andersom ook. Ik was in mijn jongere jaren zelf ook behoorlijk agressief naar onder andere vleeseters.

dag van het geluk ook voor de dieren?

Het ontstaat eigenlijk doordat jezelf constant wordt aangevallen door je keuzes en levensstijl. En moe van het constant jezelf moeten verdedigen kies je tenslotte voor de aanval. Dat is tenslotte de beste verdediging. Ik heb er dus enig begrip voor maar vind het niet de beste manier om aandacht te krijgen voor alle arme dieren die nog steeds iedere dag worden vermoord in de vlees en zuivel industrie.

dag van het geluk ook voor de dieren?
© goedgevoel.be

Het is negatieve aandacht.

Hierdoor worden alle mensen die vegetariër of veganist zijn dus in een negatief hokje geplaatst. En ik heb inmiddels in de loop van de jaren geleerd dat we met negativiteit niets bereiken. Ik ben bv zelf een keertje volledig afgebrand door een groepje veganisten, toen ik vertelde eitjes van mijn eigen kippen te eten. Ik was niet meer welkom in de groep. Zoals gezegd, nee ik ben niet perfect, maar ik was toch enigszins verbaasd over de heftige kritieken die ik over me heen kreeg. Ik denk dat iedereen zijn eigen grenzen moet bepalen.

compassie en veganisme

Wordt het nu eindelijk niet eens een keertje tijd een halt toe te roepen aan de bio industrie?

Wat ik persoonlijk vooral verbazingwekkend vind, is dat de mensen die iets aan de vlees/zuivel industrieën proberen te doen, meestal mensen zijn die vegetarisch of veganistisch zijn. De mensen dus die deze producten niet tot zich nemen. Waarom blijven de meeste vlees en zuivel eters over het algemeen zo stil? Zij zouden juist het hardst moeten protesteren tegen al dit onrecht.

compassie veganisme

Iedereen weet dat de kilo knallers uit de supermarkten rechtstreeks uit de hel komen. En bovendien erg schadelijk zijn voor de gezondheid. De dieren die hiervoor zijn geslacht hebben oneindig veel geleden tijdens hun leven en op het laatste moment dat ze werden geslacht.

dag van het geluk ook voor de dieren?
Stel je voor dit ligt in een supermarkt schap. Schokkend? Deze zelfde supermarktschappen liggen vol lichaamsdelen van dieren…

Maar toch blijven veel mensen dit vlees kopen. Waarom?

Omdat het goedkoop en betaalbaar is. Het is nog steeds zo dat alle biologische artikelen en dus ook biologisch (scharrel) vlees een hoger prijskaartje heeft. Omdat onze machthebbers helemaal niet willen dat de bio industrie wordt afgeschaft. Het is een industrie waar biljoenen in wordt verdiend. En dat het ook nog eens erg ongezond voor de mens is te consumeren is een leuke bijkomstigheid. (denk aan alle hormonen en andere rotzooi die erin zit en het feit dat deze dieren erg aan stress hebben geleden, ook bewezen dat dit erg ongezond is).

compassie

Het einde van de bio industrie wordt aan alle kanten tegen gehouden want onze machthebbers willen helemaal geen gezonde mensen. Deze leveren tenslotte geen geld op. Ik denk dat als de dag komt dat niemand meer vlees zal kopen dat afkomstig is uit de bio industrie dit de enige manier is dat het eindelijk zal ophouden.

dag van het geluk ook voor de dieren?

Juist daarom moeten we onze krachten samen bundelen!

Vegetariërs, veganisten, vleeseters. Samen moeten we proberen deze hel voor al deze arme dieren te laten ophouden. Dit betekent geen goedkoop vlees meer kopen en mensen die vlees consumeren kunnen bv 1 of 2 dagen per week een alternatief kiezen. Er zijn inmiddels zoveel vlees vervangers op de markt.

dag van het geluk ook voor de dieren?
Bron: levensmiddelenkrant.nl

Gelukkig is er vorige maand februari wel alsnog de weidewet ingevoerd. Een paar weken eerder werd het plan van Esther Ouwehand (Partij voor de dieren) om boeren weer te verplichten hun koeien in de wei te laten grazen nog afgewezen. Enkele weken later diende zij haar afgewezen motie opnieuw in, dit keer stemde Dion Graus (PVV) ook voor waardoor een meerderheid van de stemmen voor was. Dus hopelijk zien we zo spoedig mogelijk alle koetjes in elk geval weer lekker in de wei dartelen.

compassie

Tot slot wil ik nog even zeggen: Lieve mensen laten we alsjeblieft stoppen met elkaar te veroordelen. Maar besef dat een beter leven voor deze dieren bij jezelf begint. In plaats van elkaar te veroordelen kunnen we beter samen ertegen vechten. En laten we alsjeblieft het aller belangrijkste nooit uit het oog verliezen… Dat alle dieren een zo mooi als mogelijk leven kunnen lijden zonder angst en pijn.

Hierboven: Zie de dames genieten als ze weer lekker naar buiten mogen 😉

Binnenkort volgt een aparte rubriek met de lekkerste vegetarische en veganistische recepten.

Verder wil ik nog even kwijt dat dit misschien wel een beetje zwaar artikel is zo op een blog waarop ik uitsluitend positief dierennieuws beloof. Maar even wat aandacht op dit punt kan nooit kwaad en als we ooit zouden kunnen bereiken dat juist deze dieren meer respect en vooral een beter leven kunnen krijgen zie ik dat als zeer positief!

dag van het geluk ook voor de dieren?
Bron:Veganisme.startpagina.nl

Iedereen bedankt voor het lezen en vergeet het niet met al je dierenvrienden te delen! 😉