Hoe red je het leven van een vlinder of bij? Kun je een insect reanimeren?

hoe red je een bij of vlinder

 Met de komst van de heerlijke lente ontstaat er weer stukje bij beetje meer leven in de tuin. Bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Het op en af vliegen om nectar te verzamelen zie je weer om je heen gebeuren.

Kun je een vlinder of bij reanimeren?

Natuurlijk kun je een insect niet reanimeren. Maar dit kleine trucje komt in principe wel op hetzelfde neer. Onderaan dit artikel laat ik zien hoe simpel het is om een bij of vlinder die het niet meer lijkt te redden weer op te peppen.

hoe red je een vlinder

Kleine harde werkers.

Ja dat zijn insecten zeker. Als je ze een poosje gade slaat zie je dat ze eigenlijk constant in de weer zijn nectar te verzamelen of materiaal om een nestje te bouwen. Ik kan er altijd van genieten als ik ff lekker op m’n terras zit en een beetje naar ze zit te turen.

hoe red je een vlinder of bij

Insecten zijn dappere taaie diertjes.

Ze hebben inmiddels al heel wat moeten doorstaan om te overleven. Maar ook zij hebben het momenteel niet altijd even gemakkelijk. Kijk bv naar de bijen. De laatste jaren neemt hun populatie erg af. Deze maand werd bekend dat er in Noord America 700 wilde bijensoorten met uitsterven zijn bedreigd. Dit is meer dan de helft van de soorten die daar momenteel worden geobserveerd.

hoe red je een bij of vlinder
Kunstenaars brengen bijensterfte onder de aandacht. Bron: Bijentelersbond lanaken.be

Pesticiden.

Canada had aangekondigd om imidacloprid, een van de meest gebruikte pesticiden in de wereld te gaan verbieden. Maar dit blijkt niet mee te vallen en de bedrijven die hierachter zitten laten zich niet eenvoudig een verbod op leggen. Dit jaar heeft America al enkele bijensoorten toegevoegd op de lijst van bedreigde diersoorten…

hoe red je een bij of vlinder
Bron: wanttoknow.nl

Campagnes.

Het is momenteel zo erg gesteld met de populatie van de bijen dat verschillende dierenorganisaties zelfs om donaties vragen om campagnes hiertegen te kunnen voeren. Als de bijen uitsterven betekent dit geen bloemen meer, planten, groentes en fruit… Met alle gevolgen van dien.

hoe red je een vlinder of bij
Bron: wanttoknow.nl

Wat kunnen we zelf doen om bijen te helpen?

Op de volgende link kom je op een blog die verteld over de bijensterfte, welke producten allemaal schadelijk zijn, welke planten en struiken je kunt planten die aantrekkelijk zijn voor bijen en bv vlinders. Neem een kijkje op:  http://www.makkelijkemoestuin.nl/blog/bijensterfte

hoe red je een bij of vlinder
Aantrekkelijke en nuttige planten voor bijen en vlinders. Bron: AMtuinideeen.nl

Hoe kun je vrij eenvoudig een insect helpen?

Soms zie je een bij heel loom op de grond zitten, of een vlinder of een soortgelijk insect, ze kunnen niet meer vliegen en lijken soms al dood. Maar heel vaak zijn ze dit (nog) niet. Ze zijn gewoon uitgeput en erg kwetsbaar. Op dat moment hebben ze dringend hulp nodig.

hoe red je een vlinder

Wat kun je doen?

Wat veel mensen (nog) niet weten en wat ik jullie graag wil laten zien is het volgende: Het is heel simpel. Je doet wat lauw water op een lepel, je doet er een klein beetje honing in en geeft dit aan het insect. Gewoon de lepel een klein beetje aan de voorzijde van het insect aanbieden en over het algemeen zullen ze vanzelf gaan drinken. Hieronder heb ik enkele video’s geplaatst waarop ik het laat zien.

Deze vlinder vond ik op 08-05-2015 meer dood dan levend in mijn schuur. Lichtjes fladderend en spartelend. Nadat ik haar wat water met honing had gegeven vloog ze zo’n 5 minuten later weer vrolijk en opgefrist weg. Het geeft zo’n voldoening! 😉

Deze bij vond ik in juni van hetzelfde jaar volledig uitgeput in mijn keuken. Hem mee naar buiten genomen en ook een lepel met honingwater gegeven. Na het drinken kroop hij van de lepel af en niet veel later vloog hij weg. Mijn dag weer goed! 😉

Vandaag 06-04-2017 vond ik deze wesp (filmpje hieronder) binnen op m’n trap. Uitgeput en weinig beweging meer in zijn/haar lijfje. Voorzichtig met een glas en karton opgepakt en buiten een lepel honingwater gegeven. Na ongeveer een half uurtje is hij/zij weer opgefrist weggevlogen.

Je ziet hoe eenvoudig het is. Probeer het zelf maar eens als je er een in nood ziet. Succes! En namens alle bijtjes en vlinders bedankt!

hoe red je een vlinder

Bedankt weer voor het lezen en vergeet het niet met al je dierenvrienden te delen! 😉