Insecten. Mooie of irritante diertjes?

insecten mooie of irritante diertjes

Graag wijd ik ook een artikel aan insecten. Zoals iedereen vast al snapt gezien de naam van mijn blog, hou ik niet van muggen.

insecten mooie of irritante diertjes

De naam is eigenlijk begonnen als grap, maar het is de waarheid.

Ik hou niet van muggen, vlooien en teken. Deze zie ik als parasieten. Waarom? Omdat ze behoorlijk schade aan kunnen richten. Zelf kan ik behoorlijk allergisch reageren op beten van muggen maar wat ik het ergste vind zijn de ziektes die ze over kunnen brengen.

Insecten Mooie of irritante diertjes
© blogspot.nl

Inenten preventief?

Zo heb ik in de loop van de tijd meerdere konijnen verloren die waren gestoken door muggen. Ja ik liet mijn konijnen enten…. Maar inmiddels ben ik daar ook niet meer zo voor. Mijns inziens richt in enten meer schade aan dan dat het ze beschermd. Maar goed dat is mijn mening en ik ent mijn dieren dus ook alleen nog maar wanneer dat echt nodig is. Zoals bv honden, deze hoeven echt niet ieder jaar hun cocktail entingen. Meestal zijn ze zeker 4 jaar beschermd na een enting. Je kunt ze altijd laten titeren (soort bloed testje) om te zien of ze nog voldoende beschermd zijn. Maar misschien wijd ik daar binnenkort nog wel een geheel artikel aan.

insecten mooie of irritante diertjes
bron http://www.allergie-bij-honden.nl/is-het-verstandig-een-allergische-hond-te-vaccineren/

Respect voor insecten.

Persoonlijk probeer ik zo Vegan als mogelijk te leven en heb respect voor iedere levensvorm. Behalve dus voor de drie bovengenoemde soorten. Ik ben bv best een beetje bang voor spinnen. Maar ik zou ze nooit doden. Hoe eng ook, ik vang ze altijd met een doosje om ze dan buiten te zetten.

insecten mooie of irritante diertjes?
Ik vang spinnen meestal met een wattenstaafdoosje en een stukje karton. Als je dit voorzichtig doet, beschadig je ze niet.

Insecten (Insecta) behoren tot de geleedpotigen (Arthropoda).

Er zijn meer dan een miljoen verschillende soorten en is daarmee dan ook verreweg de grootste groep van dieren. Naast alle insecten die we kennen zijn er nog zo’n honderdduizenden tot enkele miljoenen soorten die nog niet zijn ontdekt. De naam ‘insecten’ slaat op een hoofdkenmerk van de hele groep, namelijk het in drieën gedeelde lichaam. De verouderde Nederlandse naam is dan ook ‘kerfdieren’.

insecten mooie of irritante diertjes
© blogspot.nl

De meeste insecten leven op het land.

Enkele soorten leven in zoet water, enkele soorten leven in zee, maar hier nemen de kreeftachtigen de plaats van de insecten vrijwel volledig in. Sommige insecten spelen een directe rol in het leven van de mens, zoals bij het overbrengen van ziekten als vector (overbrenger van ziekten) , het verzamelen van honing, of door het opeten van de oogst, maar ook door de bestuiving van voedingsgewassen. De wetenschap die zich met de bestudering van insecten bezighoudt is de entomologie.

insecten mooie of irritante diertjes

Insecten kun je van andere geleedpotigen onderscheiden door de vrij specifieke lichaamskenmerken.

Er zijn zo’n beetje evenveel nuttige als schadelijke insecten. Sommige worden gekweekt en andere worden als plaaginsecten beschouwd. Vandaag de dag staan sommige insecten zelfs op het menu. (bah!) Insecten communiceren met elkaar met geurstoffen of door een bepaald gedrag te vertonen. De voortplanting en ontwikkeling kent door het enorme soortenaantal ontzettend veel uiteenlopende variaties, net als de verschillende methoden van camouflage of verdediging. Ik vind de meeste insecten heel fascinerend.

insecten mooie of irritante diertjes
Schitterende camouflages!

Het is nog steeds niet geheel duidelijk hoe insecten zijn ontstaan.

Ook niet vanuit welke groep. De oudste insecten leefden al ongeveer 350 miljoen jaar geleden. Men denkt dat omdat deze soorten al gespecialiseerde dieren waren ze zelfs nog ouder zijn. Er worden veel insecten gevonden in barnsteen en versteend hars van naaldbomen. Ook weet men nog steeds niet wanneer ze konden vliegen en hoe de vleugels zijn ontstaan.

insecten mooie of irritante diertjes

Er zijn veel verschillende variaties van lichaamsvormen in het insectenrijk.

Zo’n beetje iedere combinatie is mogelijk. Maar insecten hebben altijd een in drieën verdeeld lijf. Namelijk kop, borststuk en achterlijf. Je kunt het niet altijd even duidelijk zien maar de meeste soorten zijn hier toch aan te herkennen. Bij het lieveheersbeestje en de mier kun je dit bv niet zien.

insecten mooie of irritante diertjes
Anatomie van een honingbij. Bron Bijenhof.nl

De kop, het borststuk en het achterlijf zijn de drie belangrijkste delen.

De ogen, kaakdelen en voelsprieten zitten aan de kop. Aan het borststuk de poten en eventuele vleugels. Het achterlijf bevat de spijsverterings-, uitscheidings- en voortplantingsorganen, en een groot deel van het ademhalingssysteem ook wel tracheeën genoemd.

insecten mooie of irritante diertjes

Goede imitatoren.

Sommige soorten bootsen plantendelen of andere insecten na. Denk aan bv een weerloze zweefvlieg die op een stekende wesp lijkt. Veel andere lijken op bv plantendelen of takken. Schitterende fascinerende wezentjes!

insecten mooie of irritante diertjes
Zweefvlieg

De voortplanting.

Over het algemeen vindt de voortplanting plaats door inwendige bevruchting en zich buiten het moederlichaam ontwikkelde eitjes. Ze kennen een paring, waarbij de mannetjes hun geslachtscellen afgeven in de vrouwtjes. Bij sommige insecten is de paring een waar schouwspel, kijk bv naar het paringsrad van waterjuffers.

insecten mooie of irritante diertjes
Paringsrad. bron http://www.50plusser.nl/?page=vandaag&p=foto&photo_id=96268#.WMgz5I0zWcw

De paring.

Na de paring wordt het sperma direct naar de eileiders geleid maar het kan ook worden opgeslagen. Koninginnen van bijen en wespen paren in de nazomer, en produceren pas eitjes na de winterslaap in de lente. De waaiervleugeligen kennen een ‘bijzondere’ paring; traumatische inseminatie, waarbij het mannetje simpelweg een gat in het vrouwtje maakt om zijn sperma af te geven.

insecten

Verschillende manieren van voortplanting.

De insecten kennen hiernaast vele bijzondere manieren van voortplanting met ieder een eigen term zoals maagdelijke voortplanting, gynandromorfisme of hypermetamorfose, waarbij de larve niet één maar twee keer verpopt. Veel insecten zijn al dood voor hun eitjes uitkomen en anderen zorgen een poosje voor hun jongen.

insecten
Spinnen baby’s.

Veel insecten worden als schadelijk bestempeld.

Dit omdat ze zeer pijnlijk kunnen bijten of steken (goudoogdaas, wesp) en/of ziekten overbrengen (malariamug, tseetseevlieg). Maar de meeste schade ondervindt de mens van plantenetende insecten als luizen, rupsen, thripsen (soort luis) en andere zuigende en knagende insecten die grote oogsten kunnen ruïneren.

insects
Luizen.

De larven zijn vaak het schadelijkst.

Meestal zijn echter de larven van insecten veel schadelijker omdat ze heel snel moeten groeien en daardoor erg hongerig zijn, bovendien vinden ze in de tuinbouw hun ideale leefomgeving. Boktorren zijn een familie van kevers en over het algemeen onschuldige insecten die leven van kleine hoeveelheden nectar of stuifmeel, ze zijn vooral bezig met de voortplanting. Maar hun larven daarentegen brengen vaak grote schade aan dode en levende bomen maar ook aan allerlei andere houten objecten als kunstwerken en met name steunbalken in oude gebouwen.

insecten mooie of irritante diertjes
De larve van een boktor in eiken. © vildaphoto.net

Zwermen.

Soms kunnen bepaalde insecten onvoorstelbare schade aanrichten door te zwermen, kijk bv naar de woestijnsprinkhaan. De uitbraak van het chikungunyavirus in begin 2006 op onder andere Madagaskar en het Franse eiland Réunion was te wijten aan muggen. Hierbij raakten meer dat 150.000 mensen besmet met de pijnlijke infectie waarvan er 77 stierven.

insecten mooie of irritante diertjes
Een zwerm sprinkhanen.

Veel insecten zijn nuttig.

Maar veel insecten zijn heel nuttig. Denk bv aan de bij. Zonder bijen zouden we niet eens kunnen overleven. Bijen behoren tot de superfamilie Apoidea. Ze behoren tot de orde van de vliesvleugeligen. Ze zijn vooral bekend om de honing die ze maken. Anders dan de meeste andere (vleesetende) vliesvleugeligen is hun dieet. Dit bestaat uit nectar en stuifmeel. Ook de larven leven hiervan. Bijen leven vaak in volken maar er zijn ook solitaire soorten bekend. Ook hommels behoren tot de bijen. Doordat ze langere beharing hebben kunnen ze ook in koelere streken overleven.

insecten mooie of irritante diertjes
Hommel.

Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van vele planten en spelen daarom een indirecte rol van ongeveer dertig procent in de keten van al het menselijk voedsel.

insecten mooie of irritante diertjes
Honingbij.

Door mensen worden honingbijen gehouden (apicultuur) voor de productie van honing. Bijen kunnen last krijgen van parasieten. Honingbijen worden regelmatig besmet met de varroamijt (acariose). Grote bijensterfte wordt sinds het begin van de eenentwintigste eeuw gezien als een serieuze bedreiging voor het milieu.

insecten mooie of irritante diertjes
Honing bijen.

Hier nog een paar interessante weetjes over insecten:

Wist je dat insecten ademhalen met hun achterlijf? Als je een insect onder de microscoop zou leggen, zou je aan het achterlijf kleine gaatjes zien, oftewel poriën. Deze vormen het begin van een heel systeem van kleine buisjes, tracheeën genaamd. Deze werken ongeveer op dezelfde manier als de luchtpijp bij de mens. Er loopt een heel netwerk van die vertakte buisjes door hun lichaam. Via deze buisjes wordt de zuurstof in de lucht opgenomen in het lichaam. Om uit te ademen geven ze het koolzuurgas en water af door dezelfde buisjes.

insecten mooie of irritante diertjes
Achterlijf van een wesp. © zalix.nl

De meeste insecten kiezen niet voor de aanval, de meeste maken gebruik van hun camouflage.

insecten mooie of irritante diertjes
Deze krekel valt haast niet op.

Veel insecten die rood, blauw of geel gekleurd zijn, hebben deze kleur om aan te geven dat ze vies smaken.

insecten mooie of irritante diertjes
Een koekoeks wesp.

Veel vlinders hebben vlekken die op ogen lijken. Hierdoor kan de predator denken te maken te hebben met een veel groter dier.

insecten mooie of irritante diertjes
Een Monarch vlinder.

Insecten zijn er ontzettend veel vormen en maten, rond of langwerpig, kruipend of vliegend, en van goed gecamoufleerd tot felgekleurd.

insecten mooie of irritante diertjes
© Standaard.be

Ook zijn er van ieder insect op zich heel veel verschillende soorten. Er zijn ongeveer 5000 libellensoorten, 20.000 sprinkhanensoorten, 170.000 vlindersoorten, 82.000 wantssoorten, 120.000 vliegensoorten en 110.000 bijen- en wespensoorten. De kevers zijn de grootste groep met minstens 350.000 soorten. Met name van de vliegen, de vliesvleugeligen en de vlinders zouden de werkelijke soortenaantallen nog weleens enorm veel hoger kunnen liggen.

insecten mooie of irritante diertjes
©Pinterest

Informatie bron: Wikipedia.

Bedankt weer voor het lezen! Vergeet niet met je vrienden te delen! 😉