Mensen met huisdieren hebben minder last van stress.

huisdieren anti stress

Huisdieren zijn gezellig, geven je een doel in je leven en geven heel veel liefde. Mensen die zelf huisdieren hebben voelen zich niet snel eenzaam, er is altijd iemand om tegen te praten of om gewoon even lekker te knuffelen. Maar wist je ook dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat huisdieren een heel positieve invloed hebben op je gezondheid?

huisdieren minder stress
Huisdieren zijn ideaal om je gezondheid een boost te geven.

Het is onomstotelijk bewezen dat huisdieren stress verminderen. Het geluid van katten gespin bijvoorbeeld werkt heel rustgevend en maakt het heel gemakkelijk te ontspannen. Als je je huisdier knuffelt, maakt je lichaam hormonen aan die je bloeddruk en je hartslag verlagen.

huisdieren helpen tegen stress
©nrc.nl

Huisdieren bezitters gaan minder vaak naar de dokter.

Ook blijken mensen met huisdieren in rusttoestand een lagere hartslag te hebben en daardoor beter te presteren. Het is ook bewezen dat huisdieren bezitters minder vaak naar de dokter gaan. Zelfs praten met je huisdier of er alleen maar naar kijken hebben al een positieve invloed op je gezondheid.

huisdieren tegen stress
©pexels

Mediteren met behulp van je kat.

Er bestaan zelfs meditatie methodes met katten. Hieronder een katten meditatie video van de Britse dierenbescherming Blue cross. (informatie bron: 365 dagen succesvol.nl).

Huisdieren geven sociale steun.

Het houden van huisdieren betekent sociale steun, waardoor mensen zich minder eenzaam en niet geïsoleerd voelen. Wie vindt het niet heerlijk om bij thuiskomst blij en enthousiast begroet te worden?

dieren geen stress

Kinderen die met huisdieren opgroeien zijn weerbaarder en socialer.

In een van mijn andere artikelen kun je lezen dat ook voor kinderen het hebben van huisdieren veel voordelen heeft. Zeker voor kinderen zonder broertjes of zusjes. Ze leren je lief te hebben zonder enig waardeoordeel, een van de dingen waar de mens nog een hoop van kan leren.

huisdieren verminderen stress
©plazilla.com

Dieren in bejaarden en verpleegtehuizen.

Steeds meer worden dieren ook ingezet in bejaarden en verpleegtehuizen. Er zijn verschillende experimenten gedaan die laten zien dat oudere mensen bijvoorbeeld meer eetlust kregen. Ook dat ze zich minder eenzaam voelden en minder last van angst en pijn hadden.

dieren verminderen stress

De invloed van honden op bejaarden mensen.

Een ander experiment wees uit dat bejaarden tehuizen waar een hond werd gehouden, mensen socialer met elkaar om gingen. En ook langer mobiel bleven. Zeker voor oudere mensen is het heel goed voor hun welzijn omdat het hun een doel geeft in het leven.

dieren verminderen stress

Ook dieren in ziekenhuizen.

Steeds meer worden dieren ingezet in allerlei verschillende zorg instellingen. Er zijn al verschillende bejaardeninstellingen waar huisdieren zijn toegestaan, maar ook in psychiatrische klinieken en zelfs ziekenhuizen begint men in te zien dat dieren erg positief werken op het herstel van patiënten.

huisdieren tegen stress
©wendyonline.nl

Nog geen dieren welkom in ziekenhuizen in Nederland.

In America en Canada is het in sommige ziekenhuizen al mogelijk maar in Nederland zijn er nog geen ziekenhuizen waar buiten hulphonden, dieren worden toegestaan. Dit voornamelijk met het oog op de hygiëne.

dieren verminderen stress
©hartvoordieren.nl

Behalve dan in ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen, daar is er inmiddels wel al een plekje ingericht waar mensen en kinderen hun huisdier op bezoek kunnen ontvangen. Hopelijk zullen meer ziekenhuizen dit voorbeeld gaan volgen. Zie het filmpje hieronder. (Filmpje: Hart van Nederland).

AAA, AAT en AAI.

Er zijn al enkele projecten gaande genaamd AAA (Animal Assisted Activities), AAT (Animal Assisted Therapy) en AAI (Animal Assisted Interventions). Bij AAA worden dieren ingezet bij het bezoeken van zieken of ouderen om hen wat op te vrolijken en af te leiden. Bij AAT worden dieren gebruikt ter ondersteuning van therapie. En AAI is eigenlijk een soort combinatie van de twee. Er worden verschillende diersoorten ingezet: honden, katten, knaagdieren, maar ook paarden, ezels en dolfijnen. (informatie bron: hart voor dieren.nl).

huisdieren tegen stress
©hartvoordieren.nl

Dieren zijn onze beste vrienden.

Dieren zijn de beste vrienden die je maar kunt hebben. Ze veroordelen je niet en geven je onvoorwaardelijke liefde. Met je beste vriend of een familielid kun je nog wel eens flinke ruzie krijgen. Met dieren niet. Al slopen ze van tijd tot tijd een meubelstuk of stelen ze weleens stiekem iets van je bord, je kunt nooit lang boos op ze blijven. En bovenop al deze voordelen hebben ze dus ook nog eens een positieve invloed op onze gezondheid!

huisdieren tegen stress

Bedankt voor het lezen van dit artikel, vergeet het niet te delen met al je dierenvrienden!