Yes! Het is weer lente! Weer enkele halsband parkieten gesignaleerd.

lente halsband parkieten

Bijna niet te geloven maar het is echt zo! Het is weer lente! Iedereen kan weer uit zijn donkere hol kruipen…

Officieel is de lente dit jaar afgelopen 20 maart begonnen.

Maar ik heb geen officiĆ«le datums nodig om dat te weten want de terugkomst van mijn kleine vriendjes brengen mij daar altijd van op de hoogte šŸ˜‰ Mijn kleine vriendjes zijn de grote groep halsband parkieten die we hier al weer heel wat jaartjes rond hebben vliegen.

lente 2017
bron: wikipedia.nl

Ze zijn er weer!

Meestal zie ik de eerste zo ergens in februari verschijnen. Teruggekeerd na het overwinteren in warmere oorden. Iedere keer als ik opeens na een lange, donkere winter dat gekrijs van ze hoor, word ik spontaan warm van binnen. Yes! De lente komt er weer aan! Met alle gevolgen van dien. Opeens zie ik dat mijn ramen eigenlijk best vuil zijn…

lente 2017
bron: gefladder.nl

En dan volgt er een spontane schoonmaak woede.

Tja, het zonnetje probeert zijn best weer te doen en daardoor zie je opeens hier en daar wat stofnesten die je de hele winter niet gezien hebt… Ik ben dus alles behalve een winter mens. In de winter blijf ik in mijn hol… maar nu begint het weer aan alle kanten te kriebelen… Zo gezellig weer dat gekwetter om me heen te horen.

lente 2017
bron: zuidhollandslandschap.nl

De Halsband parkieten komen in grote getallen voor in Nederland.

Ik heb heel lang gedacht dat deze parkieten alleen in Rotterdam voorkwamen. Maar dat is niet zo. Ze zijn verspreid over een flink gebied. Zo zijn er ca. 4000 parkieten in Amsterdam, verschillende groepen in Leiden, Den haag en in Rotterdam dus. Maar verder onderzoek laat me zien dat ze in zo’n vijf en dertig landen voorkomen, waarvan de meeste in Europa.

lente 2017
bron: vroegvlieger.nl

Waar komen ze allemaal voor?

Ze komen voor in Nederland, Engeland, BelgiĆ«, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Portugal. Hoe er ooit zo’n grote populatie in vrijheid is kunnen ontstaan is eigenlijk niet duidelijk. Er gaan verschillende verhalen over in het rond. Zo zou een vrouw ooit een koppel hebben losgelaten in het Vondelpark, een vrachtwagen zou zijn gekanteld met daarin parkieten bestemd als kooivogels, die daardoor zijn ontsnapt, of ze zouden zijn ontsnapt uit een dierenwinkel. Op Wikipedia heb ik gelezen dat er in 1974 de directeur van het Melipark (Guy Florizoone) zo’n 50 parkieten heeft losgelaten. Dit laatste klinkt mij het meest logisch in de oren.

lente 2017
bron: vgwdepeel.nl

Halsband parkieten zijn monogame vogels en zijn alleseters. Door dit laatste worden ze door sommigen beschouwd als plaagvogels. Omdat ze zich vaak tegoed doen aan zonnebloemen en mais. Voor mij zijn ze dit zeker niet en hunĀ vrolijke gekwetterĀ klinkt mij als muziek in de oren!

lente halsband parkieten

Hieronder een filmpje dat is gefilmd in Rotterdam Overschie.

Lente of niet, het is nog behoorlijk aan de frisse kant buiten. Al doet de zon vandaag behoorlijk zijn best. Ik heb gisteren ook al de eerste vlinder in mijn tuin gezien. Wat is de lente toch mooi! Het is mijn favoriete jaargetijde! Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik een heel artikel over de lente had willen schrijven. Maar toen ik over de halsband parkieten begon is daar niet meer zoveel van terecht gekomen…. Ik hoop dat jullie mij dit niet al te kwalijk nemen…

Zover weer bedankt voor jullie bezoek, deel het verhaal gerust met al je dierenvrienden! šŸ˜‰